Det finns en meme om näbbdjuret som har cirkulerat i flera decennier, både på nätet och i verkliga världen. Idén är att Gud har humor i stora portioner eftersom han har skapat ett så udda och galet djur som näbbdjuret!

Näbbdjuret är verkligen speciellt på många sätt och vis. Förmodligen är djuret det mest unika i hela världen. Är du nyfiken på att få reda på mer om det märkliga djuret? Här får du en liten guide med allt du vill veta!

Vad är ett näbbdjur?

näbbdjur
Semi-aquatic mammal, native in eastern Australia. On white background with drop shadow.

På svenska säger vi just näbbdjur. Vårt namn kommer av att djuret har en näbb, ungefär som en anka. På engelska säger man istället platypus, vilket kan översättas med ”plattfot”. 

Arten är ett däggdjur och den tillhör ordningen kloakdjur. Den här ordningen har inte många medlemmar. Faktum är att det bara finns totalt fem underarter av kloakdjur totalt. I näbbdjurets familj finns faktiskt bara en art. 

Varför namnet ”kloakdjur”? Det kommer av att arterna endast har en kroppsöppning för både tarm, urin och fortplantning. Det här är inte ovanligt i naturen. De flesta fåglar och kräldjur fungerar på samma sätt, men det är något som är unikt för däggdjur.

Zoologer brukar säga att det här djuret har en kropp som en tillplattad utter, en näbb som en anka och en svans som en bäver. Det är en bra beskrivning! Djuret blir omkring 50 cm långt med svansen inräknad och vikten är omkring 1,5 kg.

Ett däggdjur som lägger ägg

En definition på däggdjur är ett djur som föder levande ungar. En annan definition är ett djur som producerar mjölk. Näbbdjuret producerar mjölk till sina avkommor. Det har dessutom päls, vilket är ett annat kännetecken för däggdjur.

Samtidigt lägger den här arten ägg! Hur går det ihop? Forskarna har helt enkelt bestämt att djurets karaktär av däggdjur trumfar det faktum att det lägger ägg.

Hur fungerar då allt kring fortplantningen? Ungefär en månad efter befruktningen lägger honan mellan ett och tre ägg i storlek ungefär som en spelkula. Efter ytterligare ungefär två veckor kläcks äggen.

Samtidigt som äggen kläcks kommer mjölkproduktionen igång. Näbbdjuret har inga spenar eller liknande utan mjölken utsöndras genom körtlar på huden. Ungarna diar genom att slicka på huden och pälsen på mamman.

Näbbdjuret finns bara i Australien

Det är endast i Australien som den här arten finns i vilt tillstånd. Det är dessutom bara i floder och andra vattendrag längst den östra kusten samt på Tasmanien som det går att hitta den.

Varför finns arten bara i Australien? Anledningen är enkel. Australien har nämligen inte suttit ihop med någon annan landmassa på många miljoner år. Näbbdjuret (och Australiens andra unika djur) har alltså inte kunnat sprida sig.

Det finns tecken på att släktingar till arten har funnits på andra platser på jorden. De har successivt dött ut där medan arten har fortsatt att leva och utvecklas i Australien.

Vad äter näbbdjuret?

Näbbdjur är aktiva framför allt på natten. Då dyker de ner i vattnet och letar efter föda på flod- eller sjöbotten. När de dyker stänger de ögonen, så för att hitta föda använder de istället en sinnrik kombination av elektriska receptorer och sensorer som känner av tryck. Signalerna utgår från området omkring näbben.

Den föda som djuret föredrar är ryggradslösa djur. Räkor, maskar, musslor och liknande är favoriter. Näbbdjuret kan också äta småfisk av olika slag. Att djuret inte kan äta större vattenlevande djur beror på att det inte har några tänder att tugga med.

Födan som näbbdjuret lyckas fånga med sina särskilda tekniker stoppar det i sina kindpåsar. Måltiden intas sedan på land i de bon som djuret bygger vid stranden eller vid flodbanken.